KÜÜSLAUK – VÜRTSIDE KUNINGAS!
- See tänapäeval “kodustatud’’ taim pärineb Kesk- ja Lõuna-Aasiast. Läbi Hiina ja India leidis küüslauk tee Euroopasse, Ameerikasse jõudis see tänu prantslastele, hispaanlastele ja portugallastele.
- Küüslaugu kui seni hindamatu ravivahendi teed toidulauale aitas sillutada moslemite valitsemisaeg Euroopas, mil populaarsust võitsid küüslaugu ja ingveriga maitsestatud kastmed.
- Mõnedes India paikades (Jains, Hindu, Brahmin) oli küüslaugu kui tugeva stimulandi söömine keelatud. Samal põhjusel oli see keelatud ka munkadele, leskedele ja teismelistele.
- Küüslauguga salatikastmetest on maailmakuulsuse võitnud Ceasari salat (nimi Julius Caesari järgi), mille autoriks on Giacomo Junia, kes aastal 1903 oma New Yorgi kohvikus pakkus nn segasalatit, kus anšoovis, keedetud munad ja lehtsalati lehed olid üle valatud küüslaugu, oliiviõli, sidruni, soola-pipra, sinepipulbri ja Worchesteri kastme seguga. Kõige peal veel Parma juust ja praetud saiakuubikud. 1930. aastal sai nimetatud kaste Pariisis auhinna kui parim retsept viiekümne aasta jooksul, mis pärineb Ameerikast.
- Küüslaugu maitse – mahedamast kuni eriti teravani – sõltub osaliselt ka sellest, kui ruttu teda pärast peenralt koristamist süüakse. Noor ja värske on reeglina mahedam ja mahlasem. Toiduainetele lisamine parandab nende säilimist.
- Valmistusviisid muudavad küüslaugu maitse-, lõhna ja raviomadusi erinevalt. Marineeritud (terved küüned, viilutatult, tükeldatult või purustatult äädikalahuses) küüslaugu tervistavad omadused pika säilivusaja (5 kuni isegi 15 aasta) jooksul üksnes paranevad.
- Kõige lõhnarikkam on toores küüslauk, igatpidi töödelduna lõhnakomponendid muunduvad, nii näiteks eemaldab küüslaugu keetmine (vees, piimas, puljongis jne) talle omase küüslaugulõhna ja kui kuivatatud küüslauk on pea lõhnatu, siis lisades vett lõhn aktiviseerub.
KUIDAS KÜÜSLAUGULÕHNAST VABANEDA?
- Ehkki küüslaugulõhn võib eemale peletada, on sellel, kes seda sööb, tervis usutavasti parem kui sellel, kes neid lõhnu ei talu, suhupistmisest rääkimata. Küüslaugu raviomadusi tuntakse juba aastatuhandeid.
- Vaimustuses ei tohi seda süüa ka liiga palju, sest rohke allitsiin ärritab tugevalt seedekulgla limaskesta.
- Küüslaugulõhnast on võimalik vabaneda, kui ettevaatlikult puhastatud või hoopis puhastamata küünt kergelt keeta.
- Need aga, kes eelistavad küüslauku toorelt tarvitada, soovitaks pärast küüslaugu söömist närida peterselli, sellerit, sidrunit või hoida kohviuba kompveki kombel suus.
- Paljud joovad küüslaugusöömise järel piima.
- Pärast küüslaugurohke lõuna- või õhtueine söömist nätsu närida ei soovitata, see teeb lõhna hoopis hullemaks.
- Toorena soovitaks küüslauku kasutada kindlasti söögi alla, sest nii kaob lõhn kiirelt.
KÜÜSLAUGUTOITUDE RETSEPTID:
- Küüslauguga võib maitsestada kala-, liha-, vorsti- ja segasalateid.
- Roheliste ja puuviljasalatite puhul lõigatakse küüs pooleks ja hõõrutakse sellega salatikaussi – küüslaugu hõng muudab salati pikantseks.
- Küüslauku võib lisada kõikidele soolastele suppidele ja ühepajatoitudele, liharoogadele, vorstidele, marineeritavaile ja hapendatavaile kurkidele.
- Kodudes võiks olla alati käepärane punapeedi-küüslaugu salat (ka koos porgandiga). Seda salatit on meeldiv kasutada võileivakattena või prae lisandiks.
- Tänapäeval ei ole mitte ainult moodne, vaid ka mõistlik kööki riputada küüslauguvanikuid ja aknalaudadel kasvatada küüslaugu võrseid. Kasvav küüslauk eraldab suurtes kogustes fütontsiide ja teda nagu sibulatki, tuleks kasvatada mitte ainult köögis, vaid ka magamistoas, kus me veedame suurema osa oma ajast.
- Ja muuseas, kõikvõimalikest värvi-, tubaka- ja rõskuselõhnadest aitavad meil vabaneda needsamad küüslauk ja sibul. Nad tuleks asetada erinevatesse kohtadesse (lahtilõigatult) ja mõne tunni pärast võib «läbitöötatud materjali» ära visata.
MARIKA VARTLA KÜÜSLAUGUMOOS – Võta üks sidrun, üks suur küüslauk ja maitse järgi suhkrut. Riivi sidrunikoor, tükelda sidrun ja küüslauk. Keeda sidrunimahl siirupiks, sega kõik kokku ja kaaneta.
PUNAPEEDID KÜÜSLAUGUKASTMEGA – 600–700 g peeti, 1 sl õli, soola, pipart. Kaste: 4 viilurukkileiba, 3 küüslauguküünt, 1 sl õuna- või veiniäädikat, 4 sl õli, 2 sl hakitud peterselli, noaotsaga suhkrut.
Keeda peedid pehmeks, samal ajal valmista kaste. Lõika leivaviiludelt koorik, leota vees pehmeks. Pane nõrutatud leivaviilud, hakitud küüslaugud ja petersell sügavasse kaussi ning püreesta. Kalla tasase joana juurde õli ja sega ühtlaseks. Koori ja viiluta keedetud peedid, maitsesta õli, soola ja pipraga. Söö peeti koos küüslaugukastmega.
KÜÜSLAUGU KOHUPIIM – 500 g kohupiima, 1 kl piima, 3 hakitud küüslauguküünt, 1 sl hakitud rohelist sibulat, 1 sl hakitud peterselli, 1 sl sidrunimahla, soola, pipart.
Kohupiim sega kõikide toiduainetega. Küüslauguküüned võid ka pressida läbi küüslaugupressi. Söö kuuma ahju- või keedukartuliga ja salatina lihatoitude kõrvale.
PEEDI-KÜÜSLAUGUSALAT – 400 g keedetud peeti, 4–5 küüslauguküünt, 3 sl õuna- või veiniäädikat, suhkrut.
Riivi keedetud peet või osta poest 1 pakk valmis riivitud peeti, lisa peeneks hakitud küüslauk (võib mahlana läbi pressi), äädikas ja suhkrut maitse järgi. Sule keeratava kaanega purki ja hoia külmkapis. Söö võileivakattena või salatiks prae kõrvale. Ravi eesmärgil võta iga lõunasöögi eel 1 sl salatit tüki musta leivaga. Igaks söögikorraks võid juurde segada kas hapukoort või majoneesi maitse mahendamiseks.
ÜRTIDEGA JOGURTIKASTE – 1,5 kl maitsestamata jogurtit, 3 sl majoneesi, 2 sl hakitud maitserohelist (till, murulauk, roheline sibul, petersell, meliss jt), 2–3 riivitud küüslauguküünt, mett, soola, pipart.
Sega kõik ained kokku, maitsesta mee, soola ja pipraga. Lase enne lauale andmist või salatisse segamist külmkapis veidi aega seista. Sobib hästi nii tooreste köögiviljade dippimiseks kui ka kuuma kartuliga söömiseks ja salatikastmeks.
KÜÜSLAUGU AHJUS KÜPSETAMINE – Lõigake küüslaugusibula ülemine ots viiluna ära. Pakkige sibul fooliumisse, aga ärge täiesti kinni suruge.
Küpsetage eelsoojendatud ahjus 200° juures umbes 45–50 minutit, kuni saate iga küüne kesta seest kergesti välja pigistada.
KÜÜSLAUGUSUPP – 20 küüslauguküünt, 2 spl võid, 800 ml puljongit, 4 muna, 2 spl õli, soola, musta pipart, muskaatpähklit, 4 viilu nisuleiba.
Küüslauguüüned kuumutatakse potis, kallatakse peale leem ja maitsestatakse soola, musta pipra ja muskaatpähkliga. Keeta umbes 1 t ja siis kurnatakse või surutakse läbi sõela. Pott pannakse pliidile ja segatakse juurde lahtiklopitud munakollase ja õli segu (lisatud 1 kl suppi ning seejärel ühendatakse kogu hulgaga). Suppi ei keedeta enam läbi, üksnes kuumutatakse muna tihenemiseni. Lauale andmisel pannakse võiga praetud leivad kas taldriku põhja või serveeritakse eraldi taldrikul.
- Maitseainena kasutatakse küüslauku väikestes kogustes värskelt, kuivatatult või kuumutatult.
- Küüslauku võib ka iseseisvalt marineerida (keeta marinaadis) ja sulgeda purkidesse. Seda hoidist saab kasutada kastmete, valmistoitude ja salatite maitsestamiseks.
- Küüslauk kaotab pikaaegsel kuumutamisel oma pikantse maitse ja see võib lausa ebameeldivaks muutuda. Seepärast lisame teda soojadesse toitudesse värskelt riivitult, pressitult läbi küüslaugupressi või hakitult vahetult enne valmimise lõppu.
- Roheliste ja puuviljasalatite puhul lõikame küüne pooleks ja hõõrume sellega salatikaussi – veidi küüslaugu hõngu muudab salati eriti pikantseks.
- Küüslauguga toite maitsestades saame läbi tunduvalt vähema soolaga.
- Küüslauguga võime teha maitseõli ja -äädikat, mis on mugavad kasutada maitsestamisel.
- Peenestatud küüslauku võib enne toidule lisamist õlis praadida, kuid nii kaotab ta oma iseloomuliku maitse ja ravivõime.
- Küüslaugu tugevat lõhna saab vähendada, kui juua peale sooja piima, segada hapukoorega, närida kohviuba, sidrunit või petersellilehti. Lõhn väheneb ka siis, kui kasutada küüslauku söögi alla.
- Loomulikult tuleb küüslauku ravi eesmärgil süüa toorena. Seepärast on soovitatav süüa küüslauku koos jogurtiga, kohupiimaga, juustusegudes, võiga segatult jne.
- Küüslauk on ideaalne ka kastmetesse ja paljudel riikidel on oma kuulus küüslauku sisaldav salati- või dipikaste. Näiteks hispaanlastel on alioli ehk küüslaugumajonees, prantslased nimetavad oma küüslaugumajoneesi aioli’ks, kreeklastel on suurepärane tzatziki (kurgi-jogurti-küüslaugukaste) ja skordalia (kartuli-küüslaugupüree), itaallastel rohkelt erinevaid pestosid, Mehhikost on aga pärit kuulsad vürtsikad salsakastmed ja guacamole (avokaado-tomati-sibula-küüslaugukaste).